Cabernet franc a VINCE Magazin februári fókuszában 
Február nem tartozik a közkedvelt hónapok közé: ekkora már kifullad az évkezdés és a vele járó fogadalmak lendülete, kezd egyre inkább elegünk lenni a télből és a négy fal között töltött sorozatnézős estékből, reménykedve keressük az avar alól kibújó első tavaszi virágok színes bimbóit. A száraz januárt viszont már magunk mögött tudjuk, így mértékkel, de újra kortyolhatjuk kedvenc borainkat és ismerkedhetünk új tételekkel.  

A Vince tematikus tesztjének fókuszába egy olyan nemzetközi szőlőfajtát állítottunk, amely igazán jól érzi magát hazánkban – nem csoda hát, hogy a cabernet franc-ból a Mátrától Villányig számos borvidékünkön készítenek fajtabort és szerepeltetik házasításokban, sőt, évek óta önálló konferenciát is szentelnek neki. És hogy a korty még jobban csússzon, a francia konyhából merítettünk ihletet a tökéletes borkorcsolyák elkészítéséhez: a zöldségkrémektől a rillette-ig minden ízléshez és borstílushoz tudunk izgalmas, otthon is elkészíthető párosításokat ajánlani. 

Szeretünk a borhoz közel álló emberekkel beszélgetni. Katona Ferenc hivatásos borász, a Katona Borház alapítója – és hobbigalambász. Szörényi Levente professzionális zenész – és hobbiborász. Különböző életutak, tapasztalatok és célok, mégis sok ponton összecsengő mondatok; igazi élmény olvasni a szavaikat. 

Az év eleje egyfajta számvetésre is megkerülhetetlen alkalmat kínál: mi most összefoglaltuk a borpiac közelmúltját és megosztjuk olvasóinkkal a jövőre vonatkozó szakértői előrejelzéseket. Olyan területről beszélünk, amely sok szempontból roppant erősen ragaszkodik a tradíciókhoz, ugyanakkor képes az alkalmazkodásra, a megújulásra is. És ha már megújulás: vajon egy párlat, amely a cukorgyártás melléktermékének hasznosításával vált népszerűvé szerte a világon, milyen lehetőségeket kínál a prémiumminőséget kereső fogyasztóknak? Beszélhetünk-e rum-reneszánszról, képes-e ez a sokszínű ital a ginhez hasonló modernkori karriert befutni? Javaslom, hogy ezekre a kérdésekre így a hideg télutón egy fűszeres karibi rum kellemesen melengető társaságában keressük meg a válaszokat.