A fenyegető rém. Vajon sikerül megfékezni az infláció növekedését? 

„A szakértők két forgatókönyvön vitatkoznak. Az egyik szerint a pénzromlás a csúcsra ért és innen már csökkenni fog, a másik szerint viszont még évekig magas szinten marad. Akárhogy is lesz, szerintem ez 2022 legfontosabb gazdasági kérdése!” 

Valamikor 2021. második felében jelent meg életünkben a „fenyegető rém”, ahogy az inflációt gyakorta nevezik. De vajon ránk ijeszt, vagy tartósan rémisztgetni fog bennünket? Lapunkban az egykori jegybankelnök, Bod Péter Ákos próbál felelni erre a fogas kérdésre. Akárhogyan lesz is, az infláció feltűnése lépéskényszerbe hoz mindenkit. Akinek spórolt pénze van, törheti a fejét, hogyan őrizze meg a megtakarításait? Befektetési szakemberek egész sora próbál ebben segíteni olvasóinknak: Gyurcsik Attila alapkezelő a megfelelő stratégia meghatározásával, 10 milliós befektetési versenyünk szereplői pedig konkrét tippekkel is. Számolgathat az is, aki hitelt szeretne felvenni, hiszen nem árt tudni, hova nőhetnek a hitelkamatok? 

A gazdasági élet szereplőinek azonban nem csupán az infláció miatt főhet a fejük. Itt van például a tavaly óta velünk élő chiphiány, amely a legnagyobb galibát az autóiparban okozza. Egészen elképesztő történeteknek lehetünk tanúi: meghökkentően magas árak, áruhiány és hosszú várólisták várják azokat akik autót szeretnének vásárolni. Furcsa módon a chiphiány a legtöbb chipet használó informatikai ágazatot kevéssé érinti. Elemzésünk szerint egyenesen unalmas év vár a felhasználókra az informatikában, még ha a legnagyobb fogyasztói elektronikai vásár, a CES kiállítói idén is igyekeztek elkápráztatni a közönséget. 

De hogy ne csak a nehézségekről adjunk hírt, beszámolunk a magyar gazdaság pólusváltásáról is. Debrecenben gőzerővel zajlanak a komolyabbnál komolyabb fejlesztések. A polgármester, Dr. Papp László arra számít, hogy 2030-ra a cívisváros lesz az ország gazdasági súlypontja.