Megjelent az októberi Vince magazin!

A bikavérek mellett októberi lapszámunkban kiemelt figyelmet szenteltünk a whiskynek, gasztronómiai rovatunkban Újpestre látogatunk.

Hazánk emblematikus vörösbora a bikavér. A legenda a török hódítások idejére teszi a bikavér megszületését és Egerhez köti azt; a történelmi tények azonban Szekszárdot és a 19. századot jelölik meg bölcsőjeként – igaz, hogy tágabb értelmezésben, testes vörösborként hivatkozva rá. A mennyiségközpontú szocialista termelés kényszerét maguk mögött hagyva mindkét borvidékünk bikavérei komoly minőségjavulást mutattak fel, köszönhetően azoknak az elkötelezett borászoknak, akik ebben az alapvetően kékfrankosra épülő házasításban meglátták az újrapozicionálás lehetőségét. A modern bikavér nem feltétlenül „nagy bor” – tesztünkön is számos könnyed, elegáns, alacsonyabb alkoholtartalmú tétel szerepelt, megmutatva a házasítás adta szabadság eredményeként kialakult stílusbeli változatosságot. 

A bikavérek mellett októberi lapszámunkban kiemelt figyelmet szenteltünk a whiskynek, megvizsgálva ezen párlat klasszikus és újhullámos arcát, piaci szerepét, a legfrissebb trendeket, a változó fogyasztói szokásokat, és természetesen ötleteket is adunk whiskyalapú koktélok elkészítéséhez. Gasztronómiai rovatunkban Újpestre látogattunk, ahol egy lelkes fiatal házaspár műhelyébe és konyhájába pillanthattunk be. A szüret apropóján az erjedés rejtelmeit kutattuk; hagytuk mesélni az örökifjú Polgár Zoltánt, akinek sodró lendületű monológja mellé kötelező egy pohár bort is elkortyolni; a nyártól pedig Horvátország kontinentális borrégiójának és kulináriájának bemutatásával búcsúzunk.