Olyan tételekről van szó, amelyek rendre lenyűgözik mind a kritikusokat, mind a fogyasztók azon (sajnálatosan) szűk körét, akik nem idegenkednek az édes élvezetektől. A teszten szereplő borok kétharmada Magyarországon nem kapható, így sokuk teljesen ismeretlen a borkedvelő közönség előtt is. Mi most úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk a kiemelkedő édesboros borvidékekre jellemző borkészítési eljárásokat és a jellemző stílusokat.
Ezek a borok az édességen kívül ugyanis rengeteg mást is tudnak: a legjobbakat kivételes aroma- és ízgazdagság, lenyűgöző koncentráció és komplexitás, végtelenül hosszú lecsengés és egyediség jellemzi. Szándékosan kerüljük a desszertbor kifejezést: ahogy a témát körüljáró cikkeinkből is kiderül, ezen borok helye a gasztronómiában nem (csak) az édességek mellett van, hanem akár egy teljes menüsort is végigkísérhetnek. A száraz november hosszúra nyúló estéit bátran aranyozzuk be egy-egy korty folyékony boldogsággal: a nehezen kimondható Trockenbeerenauslese helyett pedig akár egy pohár tokaji aszúval is kényeztethetjük magunkat, csendes büszkeséggel nyugtázva, hogy a világ egyik legszebb édes bora hazánkban készül.
https://vince.hu/