2022 kihagyhatatlan influenszer-marketing trendjei

Always on, azaz folyamatos jelenlét, adatvezérelt megközelítés és több platformon átívelő kampányok dominálhatják a 2022-es évet az rohamosan növekvő influencer-tartalom marketing iparágat. Mutatjuk a részleteket! 

Egyre több vállalat fordítja marketing költségvetésének mind nagyobb részét influencer marketingre.  Az iparág értéke több mint kétszeresére – 6,5 milliárd dollárról 13,8 milliárd dollárra – nőtt 2019 óta. Míg a tavalyi év az Instagram iparágat megrázó videós stratégiaváltásától a bezártságból való fokozatos kilábalásig egyfajta átmeneti év volt, 2022-ben számos új trend uralja a véleményvezérek uralta piaci szegmenst – jósolja az elsősorban a divatiparra fókuszáló Curemedia.com, amely össze is szedte a legfontosabbakat.  

 

KPI a középpontban 

Az egyik ilyen szempont, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, az adatvezérelt influencer marketing. Annak érdekében, hogy lépést tartsunk az influencer marketing iparág gyors fejlődésével, egyre fontosabb a csatorna adatvezérelt megközelítése. Ami nem meglepő: hiszen minél több pénzt fektetnek be a márkák ezen a területen, annál fontosabbá válik a megtérülés, és ezzel a számszerűsíthető adatok. Márpedig ez az összeg folyamatosan nő: a portál által megkérdezett cégek esetében tízből négynél éri el a teljes marketing költségvetés 10- vagy akár 20 százalékát, de 10 százalékuknál ez az arány eléri a 40 százalékot is. Az adatok felbecsülhetetlen értékűek a márkák számára a releváns KPI-k (key performance indicator-ok, azaz kulcs hatékonysági mutatók azonosításában a kampányok folyamatos optimalizálása miatt is. Ahogy a közönség hírcsatornái egyre telítettebbek lesznek, az adatok kulcsfontosságúak lesznek az influencer marketing sikerében .  

 

Nem elég kampányszerűen 

Egy másik fontos trend a „Always on!”. Míg korábban a csak néhány hetet vagy akár néhány napot felölelő kampányok uralták a piacot, az ilyen kampányalapú megközelítést egyre többször válthatja fel a hosszú távú, stratégiai megközelítés. Egy márka következetes jelenlétéhez elengedhetetlen, hogy a közösségi médiában, az influencerein keresztül megjelenjen a potenciális vásárlói hírfolyamában. Ám a maximális hatékonyság eléréséhez már nemcsak a vásárlási időszakban, hanem azt megelőzően is megkell “ágyazni” a márkahűségnek. Ez utóbbit ugyanis egyre nehezebb megszerezni és megtartani, a potenciális ügyfelek “megtérítéséhez” általában több érintési pontra van szükség. Egyszeri kampány erre már egyre kevésbé képes.  

Más az Instagramra, más a TikTokra 

Különösen annak tükrében, hogy a fogyasztók egyre több közösségi média fiókot használnak, és ezért a több csatornán átívelő kampányok is egyre nagyobb teret nyernek.  Utóbbinál egyébként gyakori hiba, hogy minden csatornára megfelelő lehet ugyanaz a tartalom: például hiába van 15 másodperces videó opció az Instagram Stories-on és a TikTokon is, utóbbinál a hangvétel nyersebb és gyorsabb, közvetlenül kell megragadnia a néző figyelmét, szórakoztatnia, és ami a legfontosabb, meglovagolnia az aktuális vírustrendek hullámait. Az Instagram Stories viszont kevésbé fogékony a mémkultúrára, és ehelyett olyan közönségnek ad otthont, aki inkább a színfalak mögötti felvételeket és az interaktív tartalmakat részesíti előnyben.